Vänlighet – personlighetsdraget

I den här artikeln kan du läsa om vänlighet (eng: Agreeableness), en av de fem personlighetsdimensionerna i Femfaktormodellen, även kallad Femfaktorteorin eller Big five.

Vad är vänlighet?

Vänlighet är en av de fem dimensionerna i Femfaktormodellen. Personer som får höga poäng på denna dimension tenderar att ha hög samarbetsvilja, medkänsla och tillit till andra människor. De brukar även vara ödmjuka och ogilla konflikter.

Personer med låga poäng tenderar snarare att se på människor med lägre tillit. De är också mindre konflikträdda och bekymrar sig mindre om andras åsikter. På engelska refereras dessa individer till som “disagreeable”.

Vilka egenskaper kännetecknar hög respektive låg grad av vänlighet?

Personlighetsdraget vänlighet består av fem olika facetter där du kan få höga eller låga poäng. Dessa beskrivs nedan:

Hög grad av vänlighet:

  • Hög tillit: Tror att människor är välvilliga och ärliga. Därför tenderar de att lita på människor utan vidare misstanke, samt ha en vilja att se det bästa i människor.
  • Hög rättframhet: Dessa individer tenderar att vara ärliga och uppriktiga i sin kommunikation, i tro på att denna princip fungerar bäst.
  • Hög altruism: Tenderar att vara hjälpsamma gentemot andra och ser detta som belönande och meningsfullt i sig själv.
  • Hög samarbetsvilja: Dessa personer ogillar konfrontation och prioriterar ofta andras behov före sina egna, vilket gör det naturligt för dem att samarbeta och kompromissa.
  • Hög blygsamhet: Personer med hög grad av blygsamhet ogillar att framstå som överlägsna andra. Detta kan bero på lågt självförtroende, men inte nödvändigtvis.

Låg grad av vänlighet:

  • Låg tillit: Personer med lägre tillit är generellt mer misstänksamma gentemot andra och ser troligtvis personer med hög tillit som naiva.
  • Låg rättframhet: Dessa individer tenderar att tro att en viss grad av bedrägeri och manipulation är nödvändigt i relationer med andra människor för att få sin vilja igenom och inte bli utnyttjad.
  • Låg altruism: Ser det som påfrestande och besvärligt att hjälpa andra. Dock kan dessa individer också vara hjälpsamma, men av andra anledningar, såsom upplevd plikt.
  • Låg samarbetsvilja: Dessa personer tenderar att oftare hamna i konflikt och konfrontation. De kan också uppskatta tävling och konkurrens i högre grad.
  • Låg blygsamhet: Dessa personer har mindre problem att visa självförtroende och framstå som bättre eller mer kompetenta än andra, vilket ibland kan uppfattas som arrogans.

Fördelar med en vänlig personlighet

Fördelarna med en högre grad av vänlighet handlar till stor del om sociala relationer. Här är några exempel:

Samarbete: Personer med hög grad av vänlighet brukar vara uppskattade i arbetsgrupper. De prioriterar ofta gruppens behov före sina egna och lyfter andras prestationer snarare än sina egna.

Medkänsla och empati: Dessa individer är medkännande och empatiska. Detta är en fördel både i sociala relationer och i yrken där detta är centralt, såsom vård och omsorg.

Ärlighet: Dessa individer tenderar att vara uppriktiga och genuina, vilket uppskattas av andra och ger goda förutsättningar till starkare relationer.

Pålitlighet: Då andras behov är viktiga för dessa individer brukar de göra sitt bästa för att hålla löften, vilket uppskattas och bidrar till starkare relationer.

Utmaningar med att vara en vänlig person

Det finns också svårigheter med att ha en hög grad av vänlighet. Dessa relaterar till tendensen att undvika konfrontationer och prioritera andras behov före sina egna. Här är några exempel:

Svårt med självhävdelse: Människor med hög grad av vänlighet har svårt att hävda sina egna behov och intressen.

Svårt att dra gränser: Att med integritet sätta tydliga relationella gränser, för att skydda sina behov och intressen, kan vara svårt för dessa individer. Det kan resultera i att andra omedvetet kliver över dessa gränser utan konsekvenser, eller i värsta fall, att andra medvetet utnyttjar dessa individer.

Svårt att ta beslut: Med en överdriven rädsla att göra andra upprörda kommer också ofta beslutsångest, då beslut i livet sällan tillfredsställer alla inblandade. Detta kan resultera i att dessa individer oftast följer andras viljor och låter andra ta beslut, vilket i längden kan bli mycket frustrerande.

4 tips för personer med vänligt personlighetsdrag

  • Fundera över egen kompetens: Det är lätt för vänliga människor att undervärdera vad de kan bidra med. Fundera själv och fråga närstående vilka dina kvalitéer är.
  • Öva på att sätta gränser: Fråga dig själv vilka beteenden från andra som du inte är okej med, och vad du ska göra om dessa inträffar. Börja med en gräns som känns relativt lätt och självklar att hålla.
  • Särskilj sakfrågor och personfrågor: När du inte håller med någon, öva på att ifrågasätta och tydliggöra att det inte är personligt, utan endast sakfrågan du inte håller med om.
  • Ta beslut: Fråga dig själv vilken typ av beslut som känns lite obekvämt, men ändå görbart. Det kan vara allt ifrån beslut kring yrkesval, till vad du ska laga till middag.

Hur beteendet hos vänliga personligheter påverkas i olika situationer

På arbetsplatsen

Teamarbete: Vänliga personer fungerar generellt bra i team då de har lätt för att lyssna, samarbeta och kompromissa. De bidrar till en positiv arbetsmiljö genom att främja harmoni och minska konflikter.

Ledarskap: Som ledare kan vänliga personer vara omtyckta för sin förmåga att förstå och stödja sina arbetare. De kan dock ibland undvika att fatta svåra beslut eller konfrontera problematiska beteenden hos medarbetarna, vilket kan vara en nackdel.

Konflikthantering: Viljan att undvika konflikt gör dessa personer ofta till duktiga medlare, vilket kan bidra till en harmonisk arbetsmiljö, men kan också leda till att viktiga problem inte hanteras tillräckligt effektivt.

Arbetsmoral: Deras empatiska och hjälpsamma natur gör dem till pålitliga och stödjande kollegor som ofta är villiga att hjälpa andra med arbetsuppgifter. Detta kan dock ibland leda till att de tar på sig för mycket ansvar och blir överbelastade.

Karriärutveckling: Vänliga personer upplever det ofta som svårt att förhandla och kräva saker av andra, inklusive lön och karriärmöjligheter.

I relationer

Romantiska relationer: De är ofta omtänksamma, stödjande och lyhörda för sin partners behov. De strävar efter att skapa en kärleksfull, harmonisk och förstående miljö.

Vänskap: Som vänner brukar vänliga personer vara lojala och bra lyssnare. De bygger och upprätthåller djupa relationer genom att vara ärliga och genuint intresserade av andras välbefinnande.

Familjerelationer: Inom familjen bidrar ofta dessa personer till harmoni och sammanhållning. De medlar och får alla att känna sig uppskattade.

Utmaningar: Dessa individer undviker ibland att uttrycka sina egna behov och gränser, vilket kan resultera i att de känner sig utnyttjade eller osedda. Att bortprioritera sina egna behov kan också leda till obalans i deras relationer.

Orsaker till högre grad av vänlighet

Personlighetsdrag beforskas ständigt och orsakerna är komplexa. Det har visats i både tvillingstudier och korskulturella studier att samtliga personlighetsdrag i femfaktormodellen, inklusive vänlighet, har en stark genetisk komponent.

Samtidigt vet vi att miljön en individ växer och utvecklas i har en stark påverkan på dess beteendemönster och personlighet. Därför är det rimligt att säga att personlighetsdraget vänlighet påverkas av både arv och miljö.

Hur mäts personlighetsdraget vänlighet?

Vänlighet, som det är definierat i femfaktormodellen, mäts med hjälp av personlighetstest baserade på denna modell. Test som NEO PI-R och Big Five Inventory är vanliga verktyg för att bedöma en persons nivå av vänlighet.

Gör personlighetstest på Svea KBT

Vill du veta hur väl personlighetsdraget öppenhet stämmer in på dig? På Svea KBT kan du göra personlighetstest för att få en djupare förståelse av din personlighet.