Det har säkert inte undgått dig att det länge varit populärt att dela in människor i olika färger baserat på deras personlighetsdrag. ”Han är så röd” eller ”hon är typiskt blå” har kunnat höras i fikarum runt om i hela Sverige. Upphovet till att detta blev så pass populärt för några år sedan är den bästsäljande boken ”Omgiven av idioter” skriven av Tomas Eriksson. På samma sätt som boken fick ett starkt fäste i samhället kom också den efterföljande kritiken och diskussionen kring boken att bli allmänkänd. Diskussionen och kontroversen kring boken bygger på att den baseras på det så kallade DISC-testet.

Vad är DISC-test?

DISC-testet delar in människor baserat på fyra olika personlighetsdrag (D) Dominance, (I) Inducement , (S) Submission och (C) Compliance. På svenska Dominans, Inflytande, Stabil och Följsamhet. DISC-testet utvecklades under 1950-talet av psykologen Walter Clarke som ett hjälpmedel för företag att anställa den bäst lämpade kandidaten till olika tjänster. Under årens lopp har DISC-testet utvecklats och det finns idag flera olika DISC-test eller DISC-analyser som används. Denna teori har dock kritiserats då den saknar vetenskaplig grund.

Hur fungerar ett DISC-test?

Ett DISC-test är ett självskattningstest där svarspersonen får svara på flera frågor om sina självupplevda egenskaper. Personen får besvara ett antal påståenden om sig själv i form av hur väl påståendet stämmer in på den själv. Ofta presenteras svarsalternativen på en 5-gradig skala med ytterligheterna ”instämmer inte alls” och ”instämmer helt och hållet”. Ett exempel på ett sådant påstående kan vara ”jag har lätt för att hävda mina åsikter”. Personens svar på alla påståenden summeras sedan och kategoriseras i en av fyra kategorier, eller fyra färger, där varje kategori representerar en personlighetstyp.

Personligheter och färger

Som tidigare nämnts så har det varit och är fortfarande populärt att dela in personer i färger baserat på deras personligheter. Vi människor har en stark önskan om att förstå oss själva och andra runtomkring oss och vi vill gärna kunna kategorisera vår omvärld. Det är bra att vara medveten om att det kan finnas både för-och nackdelar med att dela in personer i färger.

Fördelar

Att dela in oss själva och andra i konkreta, tydliga grupper med tillhörande färg kan göra det lättare för oss att förstå oss själva och andra. Det kan underlätta för att kunna prata om och diskutera hur vi själva fungerar i relation till andra människor. Att kunna nämna en färg och därmed få andra att snabbt förstå vad man menar kan underlätta i kommunikationen mellan människor. Det ger oss helt enkelt ett gemensamt språk för att diskutera våra egna och andras beteenden och behov.

Nackdelar

DISC-teorin har inget vetenskapligt belägg vilket betyder att man inte har kunnat belägga att det går att dela in människor i fyra grupper på det här viset. Det går helt enkelt inte att säga att det finns ”röda” eller ”blåa” personer eftersom färgernas tilldelade egenskaper överlappar för stort mellan grupperingarna. Vi människor är helt enkelt för komplexa för att delas in på detta sätt.

Att företag, statliga institutioner och även vården använder sig av icke-evidensbaserade metoder har kritiserats av bl.a psykologer, läkare och forskare. Skattepengar används för att köpa in utbildningar inom DISC-teorin och för att sålla vem som passar för en viss tjänst. Det som är tänkt att vara ett hjälpmedel kan snarare bli ett stjälpmedel om man sållar bort personer baserat på fel grunder. Kritik som framförs poängterar även att det inte kan marknadsföras som ett personlighetstest de det enbart tittar på vissa beteenden och därmed inte fångar upp den djupare inneboende personligheten.

De fyra färgerna i DISC-testet:

Röd person:

En röd person för högt på (D) dominans. Dessa personer är målinriktade och handlingskraftiga. De gillar att ta kontroll och trivs inte med att ta order från andra. En röd person kan uppfattas som modig och strategisk men även som maktlysten och krävande.

Här kan du läsa mer om röd personlighet
Gul person:

En gul person får högt på (I) inflytande. Dessa personer är flexibla, nyfikna och lösningsorienterade. De gillar att samarbeta med andra och trivs med andra vänliga människor och ogillar strikta rutiner. En gul person kan uppfattas som öppen och vänlig men också som egenkär och ytlig.

Här kan du läsa mer om gul personlighet
Grön person:

En grön person får högt på (S) stabil. Dessa personer är lojala och pålitliga och trivs med rutiner. De ogillar snabba förändringar och otydlig information. En grön person kan uppfattas som lojal och uthållig men också som långsint och att ha svårt att fatta egna beslut.

Här kan du läsa mer om grön personlighet
Blå person:

En blå person får högt på (C) följsamhet. Dessa personer är systematiska, noggranna och logiska. De gillar fakta, regler och saklighet och de ogillar irrationella personer och känslomässiga konflikter. En blå person kan uppfattas som behärskad och saklig men också som petig och känslokall.

Här kan du läsa mer om blå personlighet

Varför vi på Svea KBT inte använder oss av färger

Att kategorisera individer efter färger enligt DISC-modellen är ett sätt att undersöka personlighetstyper som inte riktigt lever upp till de standarder som vanligen ställs på moderna personlighetstester. De tester som uppvisar högst validitet och reliabilitet – två mått på hur tillförlitliga resultaten från ett test är – baseras på femfaktormodellen. Att dela in personer i färger kan därför medföra olika problem på grund av hur vetenskapliga de producerade resultaten anses vara. Vi på Svea KBT använder därför inte denna modell, utan föredrar personlighetstester som bygger på femfaktormodellen.

Hur kan Svea KBT hjälpa dig?

Är du intresserad av att göra ett evidensbaserat personlighetstest för dig eller ditt företag är du välkommen att kontakta oss.

Här kan du läsa mer om andra personlighetstyper:
Personligheter
Femfaktormodellen
16 personlighetstyper